Domotica (ook wel huisautomatisering genoemd) is het toepassen van elektronica ten behoeve van automatisering van processen in en om de woning met als doel: een betere kwaliteit van wonen en leven.

De eerste domotica systemen waren vaak systemen die reeds in de geautomatiseerde industrie of kantooromgeving bestonden, en in woningen werden ingepast voor personen met een functiebeperking. Zo konden deze personen zich een grotere zelfstandigheid verwerven en bijvoorbeeld op afstand de belangrijkste huiselijke taken (laten) uitvoeren. Eind 20e eeuw begonnen domotica systemen pas echt door te breken in de bouw en architectuur, omdat er dan ook een standaard werd opgesteld waarbinnen de verschillende systemen konden worden geïntegreerd en met elkaar kunnen communiceren. En nu hebben steeds meer mensen belangstelling voor deze oplossingen.

Voor Domotica-toepassingen of oplossingen kunt u ook bij Hultermans B.V. terecht:

Het kunnen relatief eenvoudige opstellingen zijn, zoals de winkeldeur die automatisch opent en sluit als men ze nadert, of de verlichting van de hal die automatisch aanflitst als er aangebeld wordt.

Er zijn in en om de woning vele toepassingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld:

  • In de keuken: Voorprogrammeren van de oven en/of het koffiezetapparaat.
  • Klimaatregeling: Temperatuursensoren bedienen van de verwarming / airconditioning per plaats, al naargelang het uur van de dag en de aanwezigheid van personen en/of dieren. Dezelfde temperatuursensoren kunnen ook gebruikt worden voor het neerlaten of optrekken van zonneschermen of rolluiken. Of als u het huis verlaat gaat de verwarming op nachtstand.
  • Verlichting: Aandoen van verlichting als een persoon in de buurt komt of uitdoen als er niemand meer is door middel van sensoren. Of met één schakelaar alle lichten uitdoen als men gaat slapen.
  • Efficiënt energieverbruik: Tijdsinstelling laat bepaalde apparaten (zoals wasmachine, koffiezetapparaat, sauna etc.) op het juiste moment opstarten. Of bij het openzetten van een raam, de verwarming in die kamer automatisch omlaag laten gaan.
  • Telecommunicatie en informatie: Koppeling van domotica systemen aan het internet. Hierdoor kunt u op afstand inloggen in uw huis.

Bij Domotica kunt u ook denken aan het aanmaken van Scenes. Dit houdt in dat u bepaalde voorinstellingen onder één knop vastlegt.

Een voorbeeld hiervan in de woonkamer is:

Alles in de huiskamer kan dan zo ingesteld worden, dat alle verlichting en de benodigde apparaten ingeschakeld zijn. Dit zou zelfs zo ver kunnen gaan, dat: als het buiten nog licht is, er bekeken wordt of u zoninval hebt en als dat zo is, dat de zonwering zakt of de gordijnen dicht gaan.

Alle lampen die nodig zijn om te lezen, gaan aan en andere lampen gaan dan bijvoorbeeld uit.

Voor een vooraf ingestelde en gedefinieerde “sfeer” gaan de lampen door één druk op een knop in de juiste dimstand, gecombineerd met alle apparaten die in de gekozen “sfeer” ingeschakeld moeten worden (zoals bv. een CD-speler).

Al deze Scenes kunnen vanaf een knop in de muur bediend worden, maar als u dat zou willen, kan dit ook via de I-pad.

De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Bij vragen over mogelijke domotica-toepassingen/oplossingen in uw omgeving kunt u altijd contact met ons opnemen.